In de Kruidtuin

Nog zo een fijne opdracht van afgelopen maand. Diederik vroeg me om één van zijn (en mijn) favoriete foto’s uit NATURelle uit te werken tot een grote zwart-wit illustratie.

Het was een interessante oefening om een foto van mezelf, die niet gemaakt was als referentiemateriaal, tóch uit te werken tot een tekening. Ik kijk op een hele andere manier naar een foto wanneer ik deze maak als een op zich staand beeld dan als referentiemateriaal.

Bij een foto als referentiemateriaal focus ik mij op de pose. De leesbaarheid van het silhouet. De focus is niet licht, maar lijn. Hoe leest een figuur? Zijn er geen verkortingen of andere fotografische vervormingen die, vertaald naar een tekening, raar gaan ogen? Ik schenk geen aandacht of het een mooie foto is, hij moet gewoon scherp zijn en mijn model moet er goed uitgelicht opstaan.

Bij een foto kijk ik naar het totaalbeeld. Sfeer, expressie, licht, compositie en kleur zijn de bepalende factoren. Ik geef nog steeds heel veel aandacht aan de pose, iets wat in mijn onbewustzijn is ingeslepen ondertussen, maar het gevoel in het beeld krijgt voorrang op een perfect afgelijnd silhouet. En waar in een tekening alles scherp is, verwelkom ik net wazige elementen in mijn fotografie. Spelen met scherptediepte en licht zijn mijn favoriete werkinstrumenten in fotografie. Effecten die enorm moeilijk en tijdrovend zijn om te bereiken in een tekening gaan als vanzelf bij het maken van een foto met een goeie portretlens.

Ook in deze foto zaten veel van zulke wazige voor -en achtergrondelementen. Het beeld was ook een pak drukker dan wat ik doorgaans zou tekenen. Maar het was een aangename verrassing dat ik al die elementen toch tot een rustig, aangenaam beeld kon vertalen. Een goeie les die zeker nog van pas gaat komen in mijn toekomstig stripwerk.

Meestal geef ik de voorkeur om een tekening zo goed als volledig met penseel te inkten. Door het groot aantal details in de decorelementen heb ik er voor geopteerd om deze eerst met fineliner pennetjes aan te pakken. Dat zorgt voor een dode, evenwijdige lijn die niet teveel de aandacht naar zich toe trekt. Zo kan de centrale figuur, die ik dan wel met een elegante penseellijn in inkt zette, meteen in het oog springen. Hier en daar ben ik dan wel weer met een penseel decorelementen gaan aanzetten met het penseel, zodat alles organisch in elkaar overloopt.

Als je graag zelf een originele tekening in opdracht wil bestellen, kan je dit doen door me een berichtje te sturen via de contactpagina en dan bekijken we samen wat mogelijk is.

Deze illustratie is gemaakt op A3-formaat, geïnkt met fineliner en penseel en afgewerkt met wat schaduw -en detailwerk in potlood.

Previous
Previous

Klare Lijn

Next
Next

Franka - tekening in opdracht